Schiller Theater
Place Royale

Minrebroederstraat 11
3512 GS UTRECHT
T 030 23 19 380Rolstoel

Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
 

Wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd?
  vorige paginavorige pagina
   
zondag 16 oktober 2022  
   
Astrid Nijgh
IK DOE WAT IK DEED
 
Astrid Nijgh, een leven in muziek
 
Op jonge leeftijd nam Astrid les bij de beroemde zangpedagoge Bep Ogterop, ze leerde gitaar spelen en ontmoette in Haarlem Lennaert Nijgh. Bij zijn teksten maakte ze muziek voor o.a. Adèle Bloemendaal, Gerard Cox, Jenny Arean, Conny Vandenbos en Rob de Nijs. In 1974 had ze een top 10 hit met het nummer 'Ik doe wat ik doe'. Ze werd er meteen een boegbeeld mee voor de vrije vrouwen en de homowereld. In de daarop volgende jaren scoorde ze nog meer top 40 hits, zoals: 'De nacht', 'Mensen zijn je beste vrienden' en 'Alleen is maar alleen'.
 
Ze maakte lp's en cd's met eigen liedjes, maar ook met authentieke zeemansliedjes en met de liederen van haar voorbeeld Zarah Leander. Ze schreef in de jaren '80 muziek voor Ria Valk, Fred Piek en André Hazes. In de jaren '90 bracht ze haar eerste theatersolo 'Nijgh zingt Nijgh' op de planken en sindsdien verlegde ze haar blik steeds meer richting het theater. Bij de theaterproducties 'Een schitterende Jongen' en 'De Palingvissers' was ze ook als actrice te zien en met succes. Ze toerde door Nederland met haar programma 'Tegen het lijf genoemd naar haar gelijknamige album. In haar nieuwe songs gaf ze er blijk van dat ze naast componist, ook een voortreffelijke tekstschrijver was. De schrijverskant buitte ze verder uit in haar boek 'Varen met de jonge Jacob' en in columns voor de IJmuider Courant. Ze stond in de theaterprogramma's 'De Krasse Knarren Revue', 'Door de overlevenden' en 'Nachtlied' van en met Jan Rot. Komend theaterseizoen 2022-2023 gaat ze weer langs de theaters met de 'Nijghse vrouwen'.
 
Bovendien was Astrid in juni 2022 trending topic met haar 'Ik doe wat ik deed' bij 'Even tot hier' van Jeroen Woe en Niels van der Laan. Ze trad samen met Stephanie Louwrier op tijdens de Avond van de Kleinkunst en ze sluit op 30 en 31 juli aan bij de Pride Chantant in Amsterdam. Zingen en muziek componeren is gewoon haar lust en haar leven.
 
Uit de pers:
 
"Astrid Nijgh altijd oprecht", Patrick van den Haneberg, de Volkskrant "Astrid Nijgh helemaal terug met Tegen het Lijf", Eric van Splunter, Haarlems Dagblad "Nijgh weet perfect het juiste gevoel over te brengen en het nummer bij haar markante stem te laten passen. Kippenvel", Kristiaan Schimmel, www.gay.nl "Nijgh is van alle acteurs zonder twijfel het meest thuis in wat ze zingt", Het Parool "Al in de pauze is het publiek enthousiast en zegt het te genieten van de scherpe teksten, die vaak te snel gaan om ze in één keer te bevatten...", BN De Stem "Nijghse vrouwen bezorgen aanwezigen kippenvelmomenten", Kristin Matthyssen, GVA
   
Prijs € 24,00
   
Gereduceerde prijs € 20:00 voor leden/studenten/65+/U-pas/Vrienden
   
Aanvang 14:00 uur
   
Einde 15:46 uur